CLOSE

    צור איתנו קשר





    31/03/2021 מאת: Virtualion

    טיפול באמצעות VR – הדרך הטיפולית החדשה

    עולם הרפואה, הן הנפשית והן הפיזית, מהווה כר נרחב לפיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך. מציאות מדומה (Virtual Reality) היא אחת הטכנולוגיות היותר חדשניות ומפתיעות, בהן עושים שימוש מסוג זה. ניתן לכנות זאת, טיפול באמצעות vr. זה הרגע להציג בפניכם את אחד השימושים היותר מועילים של מציאות מדומה כיום, בכוחו אפילו להציל חיים.

    מהם היתרונות של טיפול באמצעות VR?

    יש אנשים שמתייחסים למציאות המדומה, אולי יותר מכל, כפעילות פנאי. אלא שככל שהשנים עברו, גדלה המודעות לכך שמדובר בשיטה טיפולית מהמעלה הראשונה. כתוצאה מכך אנחנו עדים לשימוש הולך וגובר במציאות מדומה למגוון רחב של מטרות, ביניהן טיפול נפשי באמצעות מציאות מדומה, טיפול בכאבים ובבעיות גופניות אחרות, התגברות על הפרעות שמשבשות את שגרת החיים של האדם – והרשימה עוד ארוכה.

    טיפול באמצעות VR דורש כמובן את הציוד הדרוש, לרבות משקפי מציאות מדומה וממשק דרכו ניתן לעבור את החוויה. הטיפול נעשה תוך יצירת סביבה שהאדם חש כאילו הוא נשאב אליה באופן מוחלט, תוך עירוב אפשרי של מספר חושים במקביל ועם דגש משמעותי על ממד הנאה בחלק גדול מהמקרים. המדובר הוא לכן בטיפול שהאדם יכול להתמיד בו ביתר קלות, מה שמגדיל את אחוזי ההצלחה. טיפול באמצעות מציאות מדומה

    טיפול באמצעות VR מוכיח את עצמו כיעיל פעם אחר פעם, וזה מוכח גם מבחינה מחקרית. למרות שהדפוסים הנקודתיים שלו משתנים בכל מקרה ומקרה, על פי הבעיה שהוא עשוי לספק לה פתרון, נקודת המוצא היא שהטיפול עשוי להקל על ההתמודדות של האדם עם בעיות פיזיות, נפשיות או רגשיות המאפיינות אותו. כך למשל הטיפול מבוסס פעמים רבות על חשיפה מבוקרת למושא ההפרעה או החרדה, בסביבה בטוחה ונגישה במיוחד. המטופל יכול לכן לצמצם בהדרגה את ממדי החשש או אי הנוחות שלו, עד להקלה משמעותית של המצב. במקרים אחרים, טכנלוגיית VR מקלה מאוד על התסמינים שהאדם חווה ומשפרת לכן את ההתמודדות היום-יומית שלו. דוגמה לכך, עליה נרחיב בהמשך, היא טיפול בכאב באמצעות מציאות מדומה.

    לא על מציאות מדומה לבדה

    חשוב להדגיש שעם כל היתרונות המובהקים של מציאות מדומה ככלי טיפולי, עדיין אי אפשר לבנות עליה לחולל קסמים. המשמעות היא שטיפולי VR הם בדרך כלל רק חלק מהתמונה הטיפולית הרחבה הדרושה עבור אדם מסוים. ניתן ולרוב מומלץ מאוד לשלב אותם עם טיפולים אחרים, בין אם טיפולים קונבנציונליים ובין אם מהקשת הרחבה של הרפואה המשלימה.

    צרו איתנו קשר, ונחזור אליכם בהקדם:

    שילוב מוצלח בין כלים שונים עשוי להגדיל את אחוזי ההצלחה בטווח הארוך ולהקל על האדם גם בפרק הזמן המיידי. בנוסף ייתכן שטיפול במציאות מדומה יקטין את ההתבססות הנדרשת על פתרונות אחרים שעשויים להקשות מעט על האדם, דוגמת תרופות על תופעות הלוואי האפשריות שלהן.

     

    טיפול באמצעות VR להתגברות על חרדות, שיקום ועוד

    דוגמה בולטת של טיפול באמצעות vr בתחום הפסיכולוגי. הקשר בין מציאות מדומה ופסיכולוגיה מתמבטא בסיוע להתגברות על פחדים שונים, אצל הסובלים מפוסט טראומה והפרעות נוספות. באמצעות יצירת סביבה מדומה, מאפשרים למטופל לחוות את מה שמפחיד או מלחיץ אותו, באופן מבוקר, הדרגתי וכמובן בטוח. פחד מטיסות, מקומות סגורים, גובה ועוד, עשויים לקבל כולם מענה, בעזרת טיפול ב- vr.

     

    לשם אבחון קוגניטיבי

    טיפול באמצעות vr עשוי לשמש גם עבור אבחון יכולות מנטאליות שונות, בין אם זה בכדי להעריך תקופתית מצב מנטאלי של קשישים או בכדי לבדוק מצב של חולה, לאחר התאוששות מאירוע מוחי. זה יכול להיות למשל שימוש במערכת אשר מאתגרת את שיווי המשקל, באמצעות מה שמוצג לאדם ויזואלית ואולי גם משטחים מיוחדים שעליהם הוא עומד.

     

    למטרות שיקום ופיזיותרפיה

    בעזרת אותן המערכות, ניתן לא רק לאבחן, אלא גם לטפל במצב קוגניטיבי לא תקין. זאת, באמצעות תרגול ויצירת שיפור מתמשך. למעשה, טיפול vr לשיקום, מיושם בצורה נרחבת למדי. למשל בבית החולים השיקומי המשולב שיבא תל השומר (פרטים נוספים באתר בית החולים).

    טיפול באמצעות VR

    הפרעות קשב וריכוז

    בסביבה של מציאות מדומה, יש באופן רגיל גרפיקה שנוגעת למשימה אותה מבצעים, אך גם הרבה גרפיקה "מסביב". הגרפיקה המשנית הזו, משלימה את התמונה הראשית ומסייעת ליצור רושם ריאליסטי. ניתן להשתמש בה גם עבור טיפול בויאר לסובלים מהפרעות קשב. זאת, באמצעות שליטה על מידת ה"הפרעה" המכוונת שיוצרים. כמו כן, מערכות טיפול באמצעות vr עשויות לזהות ולקחת בחשבון את מצב הראש ואפילו העיניים, בכדי להעריך את מידת הסחת הדעת שנגרמת בפועל.

     

    הפרעות אכילה

    הפרעות אכילה כאנורקסיה או בולימיה מהוות נושא מורכב, רב השלכות והיבטים. שניים לפחות מההיבטים המרכזיים לגביו, הם בבסיסם ויזואליים – מראה הגוף ומראה של מאכלים שונים. כמובן, הפרעות אכילה הן עניין נפשי, יותר מאשר פיזי, אך מראה של מאכל מסוים, עשוי לעורר בסובלים מהן תחושות מסוימות. זאת, גם אם מדובר רק במראה מלאכותי, במסגרת טיפול מציאות מדומה. טיפול בוי אר להפרעות אכילה, מנצל עובדה זו. הוא גם עושה שימוש, בטכניקה של יצירת "אווטאר" של גוף המטופל, אשר גם היא מעלה תחושות שונות ("תפיסת הגוף" הסובייקטיבית, משמעותית מאוד בהפרעות האכילה השונות).

    כאן תוכלו למצוא מאמר אקדמי מקיף (באנגלית) המתייחס לאפשרויות הטיפול בהפרעות אכילה באמצעות מציאות מדומה >>

    חרדה חברתית

    עוד יישום מעניין של טיפול באמצעות vr, הוא שימוש בכך עבור צמצום חרדות חברתיות מסוגים שונים. זה יכול להיות למשל מנהל, אשר סובל מפחד קהל, באופן שפוגע ביכולתו להתקדם מקצועית. בעזרת סביבת מציאות מדומה, אשר מדמה דיבור מול קהל בהיקפים שונים ובנסיבות שונות, הוא עשוי להתרגל בהדרגה לתפקד טוב יותר במצבים כאלה.

     

    טיפול בכאב

    סיוע לסובלים מכאב, הוא עוד תחום שבו טיפול במציאות מדומה בולט. ניתן להשתמש בכך, בכדי להקל על הסובלים מכאב כרוני. כמו כן, הדבר שימושי בכדי להקל על כאב חד פעמי או זמני, שיכול להיות מפגיעה מסוימת או כאשר טיפולים רפואיים שונים כרוכים בכאב. טיפול באמצעות vr להפחתת כאב, מבוסס על אפקט של הסחת דעת. כאשר האדם "שקוע" בתוך סביבה נרחבת, עם נופים מרגיעים, צלילים נעימים, מוזיקה יפה וכדומה, יש לכך אפקט חזק של הסחת דעת וגם אפקט מרגיע. אפשרות נוספת, היא לשחק משחקים במציאות מדומה, אשר גם הם מסיחים את הדעת באופן חזק מהכאב. בעזרת שיטות כאלה, ניתן לצמצם את היקף השימוש בתרופות משככות כאבים ואת סיכוני ההתמכרות להן. אפקט משנה מעניין שנמצא במחקרים בנושא זה, הוא שהפחתת הכאב עשויה להימשך גם לאחר שנגמר השימוש במציאות המדומה, אפילו למשך שעות רבות.