בשנים עברו, מציאות מדומה (Virtual Reality, או בקצרה VR) הייתה נחלתם הכמעט בלעדית של סרטי מדע בדיוני. כיום המציאות המדומה נוכחת, כאן ועכשיו, ורלוונטית יותר מאי פעם. אז מה זה vr? ניתן למצוא לה אינספור שימושים, בהם ההתבססות עליה מציעה רשימה ארוכה של יתרונות.
מה זה VR?
השאלה הראשונה שבוודאי עולה אצלכם היא מה זה מציאות מדומה. על פי ההגדרה הדי בסיסית, מדובר בסימולציה של סביבה מסוימת במסגרתה האדם החווה את הסיטואציה – המשתמש, המרכיב משקפי מציאות מדומה ייעודיים ולרוב גם באוזניות – מרגיש כאילו הוא נמצא באותה סביבה באופן מלא.
דרישה טכנית מרכזית בדרך לסרטון או ליישום מבוססי מציאות מדומה היא טכניקת צילום 360 מעלות. באמצעותה יכול המשתמש להתבונן לכל כיוונים ולראות את הסביבה המקיפה אותו על כל פרטיה, ממש כפי שקורה ב"עולם האמיתי".
מציאות מדומה, רבודה ומה שביניהם
בלא מעט מקרים חל בלבול בין סוגים שונים של מציאות שהאדם חווה. להבדיל מהמציאות המדומה בה הצופה נכנס בעולם מלא לחוויה חדשה, מנותקת מהעולם בו הוא חי, מציאות רבודה (Augmented Reality – AR) אינה יוצרת מציאות חדשה אלא מעשירה את זו הקיימת. כך למשל ניתן לראות דרך מציאות רבודה נתונים שונים על הסביבה בה אנחנו נמצאים, דוגמת פרטי בתי העסק ברחוב מסוים בו הולכים, מספר החניות הפנויות ברחוב וכן הלאה. דוגמה נוספת היא מציאות רבודה מבוססת הדגשה, הביטויים שלה יכולים להיות הפעלת ברקוד הנמצא במרחב החיצוני.
מונח נוסף שחשוב להכיר כששואלים מה זה vr הוא "מיקס ריאליטי" (Mixed Reality), המהווה מעין שילוב בין מציאות מדומה למציאות רבודה, בין העולם הווירטואלי לעולם המוחשי. משחקי מציאות מדומה, בהם האדם מבצע פעולות באופן כמעט מלא – הרמת חפצים, לחיצה על ג'ויסטיק המשמש על תקן אקדח – הם דוגמה מוצלחת למיקס ריאליטי.
מגוון עצום של שימושים
בעידן הטכנולוגי הנוכחי, המציאות המדומה נחשבת לנגישה יותר מאי פעם: ניתן לחוות אותה דרך מכשירים ייעודיים, אבל גם מחשב או טלפון חכם כפי שיש כמעט לכל אחד ואחת מאיתנו. כל עוד צורכים את הסרטונים ומצטיידים במכשור המתאים.
בשנים האחרונות אנחנו עדים לעלייה מטאורית בפופולריות של מציאות מדומה ושאלות כגון מה זה vr, ומגוון השימושים שלה עולה בהתאם. ממש על קצה המזלג ניתן להצביע על השימושים הבאים:
- תעשיית המשחקיים – משחקי מציאות מדומה נחשבים למבוקשים מאוד עקב העובדה שהם מספקים חוויה טוטאלית ומציאותית. חשבו למשל על משחקי ספורט, מרוצי מכוניות, לחימה ואחרים שמקבלים "טוויסט" בזכות ה-VR
- לימודים והשכלה – בשנים האחרונות נעשה שימוש משמעותי בטכנולוגיית מציאות מדומה בחינוך, כמו גם משחוק בלמידה. הסיבות לכך הן שמציאות מאפשרת להמחיש בפני התלמידים באופן מלא את תכני הלימוד: למשל סיפור מקראי או היסטורי שקורם עור וגידים
- אירועים – אטרקציות המבוססות על מציאות מדומה יכולות להפוך להיות הדובדבן שבקצפת האירוע שלכם, בין אם אירוע עסקי, כנס או מאורע משפחתי משמח. ואגב, במקרה הזה אתם יכולים לבחור השכרת משקפי מציאות מדומה, במחיר שיהיה מטבע הדברים אטרקטיבי אפילו יותר0.
- רפואה – מציאות מדומה מהווה כיום כלי יעיל ברפואת הגוף והנפש. באמצעותה ניתן בין היתר ליצור סימולציות המאפשרות התמודדות "אמיתית" ויעילה עם מושא החרדה או הטראומה
- תיירות – בעזרת המציאות המדומה ניתן "לטייל" ביעדים, בין אם ערים תיירותיות, מוזיאונים או אתרים היסטוריים. זוהי דרך מצוינת להכיר אותם מבלי לצאת מפתח הבית
- פנאי – כיום יש שימוש משמעותי במציאות מדומה במשחקי ספורט ובהופעות מוזיקה ובידור. בין השאר, VR מאפשרת לצופים לשנות את זוויות הצפייה, להרגיש כאילו הם נמצאים באולם עצמו וכן הלאה
איך מתחילים עם הפקת VR? בדיוק כך
כדי שסרטון מציאות מדומה יבצע את עבודתו ויהיה מרשים, מוקפד וחוייתי, חשוב לפנות לחברה מהשורה הראשונה בתחום. חברה מנוסה שמאחוריה מספר רב של פרויקטים, מהם ניתן כמובן להתרשם.
חברות מהסוג הזה מפיקות את מוצר המציאות המדומה מאפס, בתהליך רב שלבי הכולל בין השאר פגישת היכרות עם הלקוח והבנת טרותיו, קריאייטיב, תסריט, הפקה מקדימה, הפקה בפועל, עריכה וגימורים סופיים. הלקוח מלווה את התהליך באופן צמוד ושותף בהליך ההפקה של היצירה. יש לכם שאלות נוספות או תהיות? נשמח להסביר לכם בהרחבה מה זה vr!