CLOSE

    צור איתנו קשר





    31/03/2021 מאת: Virtualion

    משחוק בלמידה – לימוד בטכנולוגיית משחק מתקדמת

    השימוש במשחקים הוא גישה קלאסית בלימוד. ילדים קטנים למשל לומדים אינספור דברים באמצעות משחק, דוגמת המיומנות לספור. קל יותר ומהנה יותר ללמוד במסגרת משחק. משחוק (Gamification) הוא הכינוי הנפוץ לשימוש במשחקים או באלמנטים מעולם המשחקים (כניקוד ותחרות בין משתתפים), לשם קידום מטרות שאינן משחקיות. מטרות "מהעולם האמיתי". בכדי לממש זאת, משתמשים כיום בין השאר בטכנולוגיות מחשוב מתקדמות, כגון מציאות מדומה. כאן בדיוק אנחנו מתחילים לדבר על משחוק בלמידה, ועל השימוש ההולך וגובר של מציאות מדומה בישראל לצרכים אלו.

    שילוב משחוק בלמידה

    מציאות מדומה איננה דבר חדש. מבין שימושיה הרבים, משחקים הוא תחום בולט במיוחד לאורך זמן, כך שהצטבר כיום ניסיון עשיר מאוד בכך. משחוק מערב את הלומד – או קבוצת התלמידים – בצורה מקסימלית. הדבר שונה מהותית מהקשבה פסיבית למורה מול כיתה. למעשה, ניתן בצורה כזו לצמצם את הצורך במדריכים, בוודאי כאשר מדובר במשחק בלמידה הנעשה באמצעות מחשוב. כלומר, מדובר על לימוד שהוא בעיקר לימוד עצמי, לפחות באופן חלקי (ניתן לשלב משחוק בתוכנית לימודים שמיישמת מגוון אמצעי לימוד).  

    נאמר שאתם מעוניינים ללמוד להטיס מטוס – אולי לקראת הגיוס לצבא, בשאיפה להיות טייסים או לקראת לימודים להוצאת רישיון טיסה אזרחי. באופן טבעי, תחפשו "סימולטור טיסה". כעת, בואו נוסיף לכך קסדת מציאות מדומה אשר "תכניס אתכם" היישר לסביבת הטיס של הסימולטור, באופן מלא. במקרה של בית ספר מסחרי לטיסה ובכדי לעודד את התלמידים, נוסיף גם אלמנט משחקי, למשל ניקוד על רמת הטיסה ותחרות לגביו בין התלמידים. בכך, יצרנו אופי משחקי לתהליך למידה מורכב וקיבלנו חוויית לימוד יותר מהנה ומעניינת.

    יתרה מכך, בעזרת מחשוב (ומציאות מדומה במיוחד), משחוק בלמידה עשוי להביא את הלומד "קרוב ככל הניתן" למיומנות שאליה מכשירים אותו. אם מדובר למשל בלמידה בנושא פינוי שדה מוקשים, ברור שמוטב לתרגל בצורה בטיחותית אך גם ריאליסטית ככל הניתן. זה בהחלט אפשרי בעזרת מציאות מדומה. 

    נשמע מועיל? מעולה! כאן תוכלו לקרוא עוד על סימולטור מציאות מדומה.

    צרו איתנו קשר, ונחזור אליכם בהקדם:

    משחוק בלמידה

    עד כמה התקדמנו?

    בכדי להמחיש עד כמה משחוק בלמידה מתקדם ועשיר באפשרויות, אלה כמה דוגמאות למה שעומד לרשותנו בתחום זה כיום:

    • ניהול ידע ומערכות לימוד ממוחשבות – עסקים ומוסדות לימוד שונים, משתמשים מזה שנים במתודולוגיות ומערכות מתקדמות לניהול ידע והדרכה. למשל מערכות Learning Management Systems (LMS). ידע ומערכות אלה, תומכים בלמידה מתקדמת והופכים את המשתמשים בהם לפתוחים יותר לחידושים במשחוק.
    • מחשוב נייד – סמארטפונים וטאבלטים מרחיבים את אפשרויות משחוק בלמידה, בעזרת ניידות, זיהוי מיקום, תקשורת אלחוטית קצרת טווח ועוד.
    • משקפי מציאות מדומה – כיום יש מגוון דגמי משקפיים מתקדמים, וההיצע רק גדל משנה לשנה.
    • שלל אפשרויות הדמיה – טכנולוגית המציאות המדומה (VR או Virtual Reality), מאפשרת ליצור "עולם מדומה" ריאליסטי מאוד. מציאות רבודה (AR או Augmented Reality) מאפשרת להציג את העולם שמסביב לשחקנים, עם תוספת ויזואלית של מידע ואלמנטים גראפיים שונים. מציאות מעורבבת (Mixed Reality. מכונה לעתים גם XR (או Extended Reality) משלבת את העולם הווירטואלי עם העולם הפיזי, באופנים מתוחכמים נוספים. 
    • וידאו מתקדם – וידאו הוא דבר שמספק ריאליזם רב. במקביל, הוא מעמיס מאוד על מערכות מחשוב ובמיוחד על תקשורת. כיום, יש פתרונות בשלים ומתוחכמים לאתגרים אלה ואנו רואים שילוב וידאו במשחוק, כולל סרטוני 360 מעלות. 
    • דמויות ריאליסטיות מתוחכמות – כאשר יש לנו את היכולת יצירת "אווטארים" או הולוגרמות בתלת ממד.

    חשוב לציין, כי שילוב משחק בלמידה – כמו גם משחוק בחינוך במובן הרחב יותר – מציב אפשרויות רבות מאוד לעיצוב ויצירת המשחקים ותהליכי הלמידה. מההיבט של עידוד המשתתפים, ניתן למשל להשתמש ב:

    • דירוג ההישגים – דירוג בסיסי של הישגים במשחק, כולל השגת ניקוד וכמובן ניצחון. 
    • השוואה לאחרים – מדידת והצגת ההישגים במשחק, ביחס למשתתפים האחרים בו. הישגים אלה עשויים להיות מוצגים גם בלוח של המובילים במשחק. 
    • אינדיקציות להתקדמות – בדמות הגעה לרמות שונות במשחק, הענקת "תגים" (badges) או הצגת מידת ההתקדמות במשימה ספציפית. 

     

    עסקים משחקים בלמידה 

    עסקים עשויים להשתמש בתחום של משחוק בלמידה, לשם השגת מטרות רבות. זה יכול להיות למשל היכרות עם מערכת מרכזית וחשובה, עבור עובדים חדשים. דוגמה נוספת, עשויה להיות השגת תוצאות מיטביות, במשימות ניהול שונות. לשם ההמחשה – ניהול זמן הוא נושא ספציפי, שיש לו אופי מאתגר ומשחקי למדי. כמובן, הוא מהווה היבט חשוב במגוון תהליכים עסקיים, עבור כל עסק כמעט. בתור גישת לימוד, שילוב משחוק בעסקים יכול להתבטא גם בתועלות הבאות:  

    • פעילות מהנה – חשיבות המשחק בלמידה מתבטאת בכך שמשחק מתוכנן היטב הוא גם מהנה. הדבר תורם לשבירת השגרה וגם מקדם עניין מצד העובדים. 
    • שבירת שגרה – משחקים הם מעצם טבעם דבר מרענן ושובר שגרה. מבחינה זו, הם מהווים בסביבה עסקית מעין הפסקת עבודה או בונוס אם תרצו. הדבר תורם גם בפני עצמו וגם לעבודה השגרתית. העובדים יחזרו אליה רעננים וגם עשירים בתובנות, מיומנויות וידע חדש. 
    • מעניין – שילוב משחקים בלמידה מציע גיוון, אשר שומר על עניין לאורך זמן.  
    • מגבש – משחק בקבוצה, משפר גיבוש חברתי בתוך העסק. הדבר עשוי להועיל לעסקים מכל הגדלים. מחד, צוותים קטנים שחייבים לעבוד היטב ביחד. מאידך, שיפור החיבור בין עובדים שאפילו לא מכירים זה את זה, בעסק גדול במיוחד. 

     

    משחק בלמידה – לשלב באופן הנכון

    שילוב משחק בלמידה איננו פתרון קסם לכל אתגר הדרכה. הוא גם לא מתאים לכל מצב. בין חסרונותיו האפשריים, נמצאת למשל התמקדות יתר במשחק, על חשבון הלמידה שהוא מציע והעבודה בכלל. עסקים ירצו כנראה לשקול גם ובמיוחד את היבטי הכדאיות הכספית וה-ROI. פיתוח פתרונות מיוחדים בתחום זה, עשוי להיות יקר. "יקר" הוא כמובן מונח יחסי, אך ביחס למה שוקלים זאת? לא תמיד פשוט לכמת תועלות בנושא כזה. כמו כן, ארגון שאינו מנוסה בנושא זה ואולי גם לא יודע בדיוק מה הוא רוצה, עשוי שלא להיות ערוך במדויק לעלויות. השורה התחתונה, היא שבכדי ליישם בעסקים משחוק באופן יעיל ומשתלם, חשוב ללמוד את הנושא ולהתייעץ עם מומחים. 

     

    משחוק בלמידה – מה הלאה?

    התחום של משחוק בלמידה בוודאי שלא מיצה עצמו עדיין ויש לו הרבה מאוד לאן להתפתח. הן בשיטות והן בהיקף האימוץ. למעשה, שוק פתרונות המשחוק צפוי לצמוח במעל ל-17 מיליארד דולר, בין השנים 2024-2020, בין השאר בזכות עניין גובר בשילוב משחוק בלימוד ממוחשב (Technavio). עוד מגמה משפיעה רואים בצורך הגובר בעבודה (ולכן גם בהכשרת עובדים) מרחוק, בעקבות משברים דוגמת הקורונה.

    שאלות חשובות – וגם תשובות!

    מהו משחוק בלמידה?

    משחוק בלמידה הוא שימוש במשחקים או באלמנטים מעולם המשחקים למטרת לימוד והעברת ידע. ניתן לעשות זאת באמצעות משחקים פשוטים ובסיסיים, ולצידם כאלה שמגלמים את מיטב הטכנולוגיה שיש כיום: מציאות מדומה או רבודה, אפליקציות ואפילו הולוגרמות. משחקים בלמידה מאפשרים העברת תכנים בכל תחום ובשלל סגנונות.

    מהם היתרונות של שילוב משחק בלמידה?

    משחוק בלמידה נחשב ליעיל מאוד, מפני שהוא מאפשר לימוד בצורה מהנה ונטולת התנגדויות (להבדיל מאמצעי הלימוד ה"מסורתיים"). הילדים עשויים להיטמע בחוויה באופן מלא ולקלוט את התכנים המועברים אליהם. בנוסף המשחקים מאפשרים המחשת נושאים שונים, שלא תמיד פשוט להעביר בדרכים אחרים.