CLOSE

    צור איתנו קשר





    22/06/2021 מאת: Virtualion

    במקום לקחת ריטלין: טיפול בהפרעת קשב וריכוז באמצעות מציאות מדומה

    מתקשים להתרכז ולבצע משימות יומיומיות? כלים טיפוליים חדשניים יאפשרו לכם להתמודד ביעילות עם הפרעות קשב וריכוז – בלי התערבות תרופתית ואפילו בלי לקום מהכיסא. זה הרגע להציג בפניכם את היתרונות של טיפול בהפרעות קשב וריכוז בעזרת מציאות מדומה.

    1 מכל 10 אנשים סובל מהפרעת קשב וריכוז (ADHD), המאופיינת בקשיי ריכוז, מוסחות דעת, אימפולסיביות וחוסר מנוחה, הפוגעים בתפקוד היומיומי. והבונוס – בדומה למבצעים בסופר, גם הפרעת קשב וריכוז מגיע לרוב במבצע 1+1: פעמים רבות אנשים שסובלים מהפרעת קשב וריכוז, סובלים גם מהפרעות נוספות דוגמת חרדה, דיכאון או בעיות חברתיות. למה זה קורה? גם בשל הסיכוי הגובר לליקויים בהעברה הכימית במוח, וגם בשל הקשיים החברתיים הנלווים ל- ADHD (למשל לעג של ילדים שיכול להוביל לחרדה חברתית).

    הדרך הנפוצה ביותר של טיפול בהפרעות קשב וריכוז הוא מתן תרופות, בעיקר ריטלין. אך הרצון להימנע מתופעות הלוואי התרופתיות הוביל לפיתוח שיטת טיפול טבעית לחלוטין, שלא מצריכה דבר מלבד הרכבת משקפיים: קוראים לזה טיפול בהפרעת קשב באמצעות מציאות מדומה. בעיצומה של תקופת הקורונה, טיפול מבוסס VR צבר תאוצה והוביל לריפוי אנשים רבים, שלא יכלו לצאת מהבית.

    מה שצבר פופולריות מתוך אילוצי הריחוק החברתי, הופך כעת לטיפול טבעי ויעיל בהפרעות קשב וריכוז גם אחרי הקורונה – והכל בלי לצאת מהבית. אז האם ניתן להוסיף לרשימת השימושים העיקריים של מציאות מדומה ישראל גם את ההתמודדות עם אחת הבעיות היותר נפוצות ומורכבות שיש?

     

    צרו איתנו קשר, ונחזור אליכם בהקדם:

    טיפול בהפרעות קשב וריכוז באמצעות מציאות מדומה – זה באמת עובד?

    מטפלים רבים כבר עושים שימוש בטכניקות דמיון מודרך כדי לשנות דפוסים התנהגותיים. אבל למה לדמיין, כשאפשר להרגיש? ככל שטכנולוגיית המציאות המדומה צוברת תאוצה, כך היא נכנסת לחדרי הטיפולים ומאפשרת לטפל ביעילות במגוון רחב של בעיות וקשיים.

    ביחס הפוך למורכבות הטכנולוגיה, העיקרון על פיו פועל הטיפול באמצעות מציאות מדומה הוא פשוט: ליצור מציאות מקבילה, בה ניתן לחשוף את המטופל בצורה מבוקרת לגירויים ולתרחישים שיובילו לתוצאה הרצויה.

    טיפול בהפרעות קשב וריכוז

    הפתרון שפיתח טייס חיל האוויר לשעבר

    אחד הפתרונות לטיפול בהפרעת קשב באמצעות מציאות מדומה פותח ע"י הסטרטאפ הישראלי XRHealth, בבעלות טייס חיל האוויר לשעבר שחיפש דרך לטפל בפריצת הדיסק שחווה, ולמדוד את התקדמות הטיפול.

    הפתרון של XRHealth מבוסס על משקפי מציאות מדומה שפיתחה החברה, ועל שני בקרים המשמשים בתור הידיים בתוך העולם הווירטואלי. הטיפול בהפרעות קשב מבוסס על ביצוע משימות בעולם הווירטואלי: מול המשתמש מופיעות 9 נורות. בכל פעם שנדלקת נורה בצבע של הכפפות, צריך ללחוץ עליה.

    ההרגשה היא ריאליסטית (בכל זאת מציאות מדומה) גם בשל הסאונד שבוקע מהרמקול המובנה, וגם בשל הנוף האמיתי למראה: פעם מבצעים את המשימה ביער ופעם מבצעים אותה על חוף הים או על רקע נופים אחרים.

    איך בדיוק זה עוזר בביצוע טיפול בהפרעות קשב וריכוז אתם שואלים? או, שמחים שלא איבדתם את הריכוז 😉. תוך כדי ביצוע המשימות, מתווספות הסחות דעת כמו הופעת ציפור או חיות אחרות שעוברות בסמוך אליכם. ההתגברות על הסחות אלו, היא זו שמאפשרת לטפל בבעיות הקשב והריכוז.

    אפשר לעשות שימוש עצמאי במשקפי המציאות המדומה של XRHealth (מידע נוסף בכתבה הבאה), אך המלצת החברה היא להיעזר במטפל מטעמה שיוכל ייעל את הטיפול. בין היתר הוא יוכל להוסיף הסחות דעת, ולראות איזה מהן מפריעה למטופל לבצע את המשימה. בעזרת המשימות והתרחישים השונים ניתן לאמן את המטופל להתרכז במשימה, גם כאשר ברקע מופיעות הסחות דעת.

    יתרון נוסף של המערכת היא באיסוף דאטה חשוב על התנהגות המטופל, באופן שמסייע להתאמת הטיפול והגברת מידת האפקטיביות שלו. כך למשל אפשר לראות איזה גירויים הובילו להסחת דעת, לנתר את תנועת העיניים ולראות לאיזה כיוון המטופל הסתכל ועוד.   

    ההצלחה של טיפול בהפרעות קשב וריכוז בהקשר הזה מבוססת על עיקרון הגמישות העצבית של המוח, לפיו המוח שלנו לומד להסתגל ולאמץ יכולות כאשר מאמנים אותו. כך זה נראה:

     

    טיפולי ADHD באמצעות מציאות מדומה: זאת רק ההתחלה

    הטיפול בהפרעת קשב באמצעות מציאות מדומה הולך ומתפתח בשנים האחרונות. כחלק מתהליך הפיתוח, מתבצעים מגוון מחקרים הבודקים את יעילות הטיפול בסיטואציות ובקבוצות גיל שונות, כדי להעריך את יעילותו ולשפר אותה. כך למשל מחקר של מכון UC Davis חקר את השפעת טיפולי המציאות המדומה על ילדים בגילאי 12-8 הסובלים מהפרעות ADHD.

    הטיפול מכניס את הילדים לתוך כיתה ווירטואלית, שבה צריך לבצע מגוון משימות ומבחנים תוך התמודדות עם הסחות דעת אופייניות לכיתה, דוגמת דיבורים, עיפרון נופל ועוד. כדי לאמוד את יעילות הטיפול, על הילדים לקחת את משקפי המציאות המדומה וטלפון חכם המוצמד אליהם, ולהשתתף מהבית ב- 25 סשנים למשך מספר שבועות.

    היכולת למדוד את תגובות המשתתפים בצורה מדויקת ומפורטת, מציידת את החוקרים בנתונים מדויקים. נתונים המובילים לדיוק הטכנולוגיה שאולי בעתיד הקרוב תיכנס לשימוש המוני, ותאפשר לאנשים רבים לשפר את איכות החיים ללא טיפול תרופתי.