CLOSE

    צור איתנו קשר





    21/12/2020 מאת: Virtualion

    ציפרלקס Out מציאות מדומה IN? מציאות מדומה ופסיכולוגיה

     

    במקום לשבת במשך שנים על ספת הפסיכולוג…  עולם המציאות המדומה מגיע גם לעולם הפסיכולוגיה, ומאפשר למטופלים לשפר את איכות חייהם בצורה מהירה ואפקטיבית יותר. מה קורה כאשר מציאות מדומה ופסיכולוגיה נפגשים?

     

     

    לטיפול פסיכולוגי יש יתרונות רבים, אבל בינינו, כמה שנים אפשר לשבת על ספת הפסיכולוג? לאחרונה צוברת תאוצה דרך המאפשרת לקצר את משך הטיפול ולהפוך אותו ליותר אפקטיבי, בעזרת הקשר בין טכנולוגיית מציאות מדומה ופסיכולוגיה.

    צרו איתנו קשר, ונחזור אליכם בהקדם:

    מציאות מדומה ופסיכולוגיה – מה הקשר?

    עולם המציאות המדומה מעביר את עולם הטיפול מדיבורים בלבד להתמודדות בזמן אמת, באמצעות תרחישים ריאליסטיים המותאמים לצרכי המטופל ולפחדים שהוא חווה.

    בעולם של מציאות מדומה יש לנו את היכולת לנהל אינטראקציה עם הסביבה בכל פעם שאנחנו מזיזים את הראש, את היד או אפילו מפנים את המבט שלנו למקום אחר. כל תזוזה משנה את האופן שבו אנחנו רואים את הסביבה, ממש כמו בעולם האמיתי. אחד המחקרים אף הראה שהגפיים הדיגיטליות של מטופל בעולם המציאות המדומה, מרגישות כחלק בלתי נפרד מגופו של המטופל.

    החוויה בעולם המציאות המדומה לא רק נראית ונשמעת אמיתית, היא גם יכולה להרגיש אמיתית באמצעות כפפות מיוחדות המספקות פידבק שמדמה אינטראקציות פיזיות בעולם הווירטואלי. וזאת רק ההתחלה: כיום ישנן חליפות VR הלוקחות את החוויה החושית של המציאות המדומה לשלב הבא. כך למשל Teslasuit מאפשרת למשתמשים  לחוות תרחישים ווירטואליים כאילו הם חיים בתוכם, באמצעות משוב גופני מלא, כולל יכולת לגרום לשרירים לזוז ואפילו לקרר או לחמם אותם.  

    כך זה נראה:

    היישומים של חוויית מציאות מדומה כה ריאליסטית הם רבים: מאימון אסטרונאוטים ועד שיפור ביצועים של ספורטאים מקצוענים. כפי שנראה מיד, גם עולם הטיפול מרוויח בגדול מהתפתחות עולם המציאות המדומה.

    כאשר מציאות מדומה ופסיכולוגיה נפגשים

    כאשר משלבים את יכולות המציאות המדומה עם שיטות הטיפול הפסיכולוגיות המסורתיות, המטופל לא צריך לדמיין סיטואציות. הוא פשוט יכול לחוות אותן. בעזרת הטכנולוגיה אפשר לחשוף אותו למצבים שגורמים לו להרגיש כאילו הוא חווה אותן במציאות, כדי לשפר את יכולות ההתמודדות שלו בזמן אמת. הכל כמובן בסביבה מבוקרת ומוגנת. הפחתת החרדה בשיטה זו קרויה תרפיה בחשיפה (קישור למאמר תרפיה בחשיפה) בעזרת טכנולוגיית המציאות המדומה.

    היכולת לשגר את המטופל כמעט לכל סביבה שהיא, בהתאם לאתגרים הרגשיים שהוא חווה, מאפשרת התמודדות יעילה עם קשת רחבה של פחדים וחרדות, כמו למשל פחד גבהים, פחד ממקומות סגורים, טראומות משדה הקרב, חרדה חברתית ועוד. בנוסף, ניתן ליצור סביבה ווירטואלית מותאמת אישית למטופל, כמו למשל תרחישים ספציפיים שעמם הוא צריך להתמודד.

    באופן הזה השילוב של מציאות מדומה ופסיכולוגיה מאפשר להפחית חרדות ולהתמודד עם מגוון מצבים רגשיים מורכבים, שלטיפול המסתכם בשיחה עם מטופל היה לוקח זמן רב יותר להגיע.

     

     

    מהם היתרונות של טיפולים מבוססי מציאות מדומה?

    • הגדלת האפקטיביות הטיפולית – באמצעות התמודדות עם סיטואציות בעולם הווירטואלי.
    • צמצום זמן הטיפול – המעבר מדיבורים למעשים תוך כדי הטיפול, מסייע להגיע לתוצאות משמעותיות תוך זמן יחסית קצר.
    • הדרגתיות – חשיפה למקור הפחד או החרדה בסביבה ווירטואלית מבוקרת, יכול לסייע למטופל לקראת המפגש עמו בעולם האמיתי.
    • מגוון רחב של תרחישים – כולל תרחישים שקשה ליצור במציאות, כמו עמידה מול קהל או התנהלות בסביבות מסוכנות.  
    • חשיפה מבוקרת ומדורגת בהתאם לצרכי המטופל – כך למשל אפשר להעצים את רמת הגירוי (למשל אפשר לחשוף אדם שפוחד מעכבישים לעכביש אחד, ואז לשניים ואז לשלושה) – ואפשר להחזיר את המטופל לאזור הבטוח בכל רגע נתון.
    • התאמה אישית של תרחישים, מראות, קולות ועוד.
    • למידה – יכולת לנתח את הסיטואציה ולחזור עליה שוב ושוב.

     

    האם זה באמת עובד?

    היכולת להתמודד עם סיטואציות בסביבה מבוקרת המדמה את המציאות, כבר מוכיחה את עצמה בשטח. כך למשל מחקרים מלמדים על הפחתה משמעותית של חרדה בקרב אנשים שסובלים מפוסט טראומה, עקב חשיפה לאירועי טרור או מלחמות. מחקרים אלה הראו ש- 6 מפגשי VR באורך שעה סייעו להפחתת החרדה בעד 90%. גם הקשר בין מציאות מדומה רפואה הוכח לא מעט פעמים כהצלחה.

    באופן הזה אפשר להפחית חרדות וסימפטומים הנגרמים בעקבות הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). השילוב של עולמות המציאות המדומה והפסיכולוגיה מסייע להתמודדות עם שורה של בעיות נוספות, שבהן דיכאון. אנשים הסובלים מדיכאון נאלצים להתמודד עם מצבי רוח, ירידה בתיאבון, הפרעות שינה ומחסור באנרגיה. גם במקרה הזה, מחקרים מלמדים שטיפולים משולבי מציאות מדומה מסייעים להפחתת הסימפטומים ולהגדלת האפקטיביות הטיפולית.

    בעזרת השילוב של טכנולוגיית המציאות המדומה בעולם הפסיכולוגיה, המציאות יכולה להיראות ורודה יותר. גם בלי לקחת ציפרלקס…