CLOSE

    צור איתנו קשר





    01/10/2023 מאת: תמר

    חדר מציאות מדומה – עולם חדש של אפשרויות

    כולנו שמענו על מציאות מדומה ומכירים את ה"משקפיים" הידועות למטרה זו, אך מהו חדר מציאות מדומה?

    מדוע וכיצד מקימים חדרים?

    כאשר מציגים סביבה מדומה באמצעות מחשב, הדרך הטבעית והטובה ביותר לתת לה תחושה מציאותית, היא באמצעות יצירת "חדר". בכך, אנו מתכוונים פשוט למצב, שבו הסביבה מוצגת סביב האדם שצופה בה. היא תוצג מכל הצדדים ואם ניתן אז גם מעליו ומתחתיו. בעבר הדרך הטבעית והיחידה לעשות זאת באופן אפקטיבי, הייתה באמצעות אוסף צגי מחשב, אשר מוצבים מכל הצדדים. כך שנוצר מעין מתחם vr ייעודי או חדר VR. בתחילת דרכן של הטכנולוגיות האלה, לא היה מעשי לשים את כל התצוגה הזו על הראש, בתור קסדה או משקפיים. בהמשך, הטכנולוגיה השתפרה מאוד וכיום בהחלט ניתן להציג חדר וירטואלי, באמצעות משקפי VR. כך שיש לנו כעת את האפשרויות הבאות: הצגת חדר וירטואלי באמצעות קסדת מציאות מדומה או שימוש בחדר פיזי ייעודי שמדמה סביבה כזו או שילוב של השניים.

    כל מה שמוצג ומושמע בחדרים אלה, מתואם באופן שמדמה כניסה פיזית ל"עולם" וירטואלי. אם נתאר צפייה בצג הטלוויזיה כהימצאות מול סביבה מדומה חד ממדית, כאן אנו מדברים על הימצאות בתוך סביבה מדומה תלת ממדית.

    לחדרים אלה עשויים להיות שימושים רבים. מבחינת שימושים למגזר הפרטי, בולט במיוחד תחום הבידור לדוגמה סרטי מציאות מדומה. בעולם המדע, הדבר עשוי לסייע לבצע סימולציות. בעסקים, שימוש אפשרי הוא כחדרי פגישות וירטואליים, שאליהם מצטרפים מרחוק בעזרת ציוד מציאות מדומה.

    חדר מציאות מדומה – לקחת את החוויה למקסימום

    חדר vr או חדר מציאות מדומה הוא שילוב של מציאות מדומה עם סביבה פיזית של חדר ייעודי. שילוב זה, מזניק את התחום קדימה מבחינת האפשרויות החדשות שהוא פותח. חדרים כאלה, עושים שימוש בין השאר באלמנטים הבאים:

    צרו איתנו קשר, ונחזור אליכם בהקדם:
    • אוסף אמצעי תצוגה – צגים גדולים על הקירות או מקרנים במיקומים שונים או שילוב של השניים.
    • רמקולים – רמקולים במיקומים שונים, כך שניתן להשמיע אודיו כאילו הוא מגיע מכל כיוון רצוי.
    • פידבק מגע – מעבר לחושי הראייה והשמיעה, ניתן לשלב בחדרים כאלה גם את חוש המגע. זאת, באמצעות מה שמכונה בשם Haptic technology ומתבטא למשל בכיסאות מיוחדים שזזים בהתאם למצב.

    מתחמי מציאות מדומה

    מתחם מציאות מדומה הוא מתחם שנועד לאפשר שימוש קבוע בטכנולוגיות אלה. המתחם עשוי לכלול כמה חדרים או להיות חלל אחד גדול ואולי חלל שמופרד לאזורים שונים בהתאם לצורך. הוא יכלול גם צוות מקצועי, אשר ידריך ויסייע למשתמשי המתחם בזמן סיור וירטואלי 360. מתחמי מציאות מדומה הפכו לנפוצים למדי כיום. במיוחד כשירותים עסקיים לציבור הרחב, אשר מתמקדים במשחקי מחשב. בחדרים אלה, אופייני שרואים את היכולות הבאות:

    • חופש תנועה – השימוש בסביבה הוירטואלית כולל תנועה של המשתתפים במרחב החדר (=בסביבה הוירטואלית).
    • שימוש משותף – הוא עשוי לכלול גם אינטראקציה בין המשתתפים.
    • ניטור מיקום – המערכת מנטרת את מיקום האדם שמשתמש בחדר ומתאימה לכך את מה שמוצג בפניו. באופן דומה, ניתן להתאים גם את מה שמושמע ברמקולים, עבור חוויה ריאליסטית ככל הניתן.

    שטח התצוגה שדרוש עבור חדר מסוג זה, גדול יותר מהשטח שכלול במשקפי מציאות מדומה. הוא גם דורש משאבי מחשוב רבים הרבה יותר. זאת, במיוחד לגבי הצגת השינויים המהירה והמפורטת במה שמוצג. לכן, חדרים כאלה עשויים להיות יקרים להקמה ולתפעול. 

    חדר vr כטכנולוגיה בתחילת הדרך

    כפי שהבנתם, חדר מציאות מדומה ובאופן כללי מציאות רבודה איננו דבר חדש. למרות זאת, ניתן לומר שהתחום כולו עדיין עושה את צעדיו הראשונים. כך שניתן לשער שעוד נראה לא מעט התפתחויות מעניינות ושימושיות לגביו. כדאי לעקוב.