CLOSE

    צור איתנו קשר





    18/10/2022 מאת: Virtualion

    מטאוורס – מה זה, במילים פשוטות? מה לא מספרים לכם עליו ולמה?

    אחד ה"באזוורדס" שבוודאי שמעתם בשנים האחרונות, הוא המושג המסתורי מעט מטאוורס. כותבים ומדברים עליו בהקשרים רבים, אבל הוא עדיין נשאר די מבלבל עבור רבים. למה בעצם? במה מדובר? האם ומה הקשר שלו לחיים האמיתיים? והאם זה אכן העתיד? 

    המונח מטאוורס מה זה ומה זה לא 

    במונח מטאוורס (מטברס או Metaverse) נוהגים לאחרונה להתייחס לעולם וירטואלי רחב ביותר. מבחינה לשונית, universe (יקום) הוא כידוע מונח שמתייחס ל"הכל". world (עולם) משמש גם כמילה נרדפת לכך וגם בהקשר עולמות שונים. אם תדמיינו משחק ובו בנינו עולם תלת מימדי דימיוני, זו היא סביבה שניתן לתאר כ"עולם". עולם אחד מתוך רבים. אך מטאוורס הוא מעין חזון או תפיסה, אשר לא מסתפקים בשימוש נקודתי ונפרד בעולמות כאלה. מה אם נחבר את כל ה"עולמות" הוירטואליים, ל"יקום" ממוחשב אחד? למצב שבו "כל מה שווירטואלי בחיים שלנו" יהיה שם. עם מעבר חלק וטבעי בין הפעילות שלנו בסביבות השונות האלה. אינטראקציה עם אנשים אחרים, משחקים, צריכת מידע, צפייה במופעים ועוד – הכל כפעילות מאוחדת, ב"עולם על" מרכזי אחד. 

    זו סביבה וירטואלית בתלת מימד, שכולה מסביב למשתמש ("immersive"). כך שהחוויה היא, כאילו זה עולם אמיתי. למעשה, מדובר גם על היכולת לשלב את מראה העולם הפיזי הרגיל בסביבות אלה ולהיות באינטראקציה עם הסביבות הוירטואליות והפיזיות ביחד. נשמע מרשים? מעניין? 

    מטאוורס

    מטאוורס בראי המציאות

    מדוע רבים כל כך, מחפשים הסבר פשוט עבור מושג זה? אולי כי ההסבר הרגיל, נוטה להיות מסובך שלא לצורך. במקרים רבים ובוודאי בעולם הטכנולוגיה, דברים כאלה מתרחשים כאשר מישהו עסוק בלשווק משהו. הכירו את חברת Meta Platforms. בעצם, אתם כבר מכירים אותה. שמה בישראל פייסבוק. לפחות, כך היה בעבר. מבין חברות הטכנולוגיה הגדולות, Meta Platforms היא העיקרית שמפרסמת את השקעותיה בכך ומקדמת את המושג עצמו. אך נראה שבינתיים זה לא עובד לה – החברה נמצאת בהפסדים ניכרים סביב נושא זה, שבו היא משקיעה סכומים גדולים. מה היא מציעה כרגע בפועל בנידון? מעט מאוד בהשוואה לעולם מציאות רבודה, וגם זה לא חדשני במיוחד – בעיקר משחק המחשב horizon worlds 

    צרו איתנו קשר, ונחזור אליכם בהקדם:

    נקודות מפתח, במבט מקרוב

    בואו נרד לרגע ממרומי היקום וההייפ ונחדד את הדיון, עם כמה שאלות ותשובות קונקרטיות בנושא מטאוורס: 

    • מעבר להגדרה הכללית והנפוצה של מטאוורס מה זה אומר מעשית? כיום? האם יש כבר סביבה כזו? התשובה הכנה והמדויקת לשאלה זו, היא לא. יש בעיקר רעיונות יפים על הנייר וסרטוני שיווק מרשימים של חברות הטכנולוגיה. 
    • האם זה נראה קרוב למימוש? בינתיים, לא ממש. יש מגבלות רבות סביב נושא זה, כולל בהיבטי בטיחות ופרטיות ואפילו מבחינת העניין מצד המשתמשים הפוטנציאליים. גם עוצמת החומרה שדרושה מסבכת את העניינים. לשם ההמחשה: אם תסתכלו החוצה מהחלון, כמה משחקי מחשב שאתם מכירים מציגים את הדברים באיכות גראפית טובה כזו? כמו כן, אם תסובבו את הראש מצד לצד, ה"גרפיקה" תסתגל לכך מיידית ובצורה מושלמת. עבור מחשב, אלה פעולות תובעניות למדי. 
    • מה לגבי עולמות וירטואליים? – סביבות מחשב שבהן אתם מיוצגים על ידי דמות לפי בחירתכם ועיצובכם ("אוואטר"), לשם אינטראקציה חופשית עם אחרים, קיימות מזמן. דוגמה בולטת במיוחד ומתוחכמת מאוד, היא Second life.
    • ומה עם שילוב סביבות כאלה עם חיבור לאינטרנט ולרישות חברתי? גם לא חדש.

    סיכום: מטאוורס 

    המלצה מעשית לסיום בנושא מטאוורס: חסכו לעצמכם זמן יקר, בזיהוי והתעלמות ממילים גדולות, הייפ שיווקי ובאזוורדס בתחום זה. התמקדו במקום זאת בתכל'ס הקיים ובחידושים המעשיים, בעולמות ה- VR, המדומה וכדומה. אלה כבר מעניינים ושימושיים בפני עצמם, במסגרת עסקית כגון שיווק ופרסום, בתעשיית הטלוויזיה והקולנוע, במסגרת משחקי מחשב ואפליקציות ועוד. מיקרוסופט למשל, משלבת טכנולוגיה של חברת VR שהיא רכשה בפלטפורמת Microsoft Teams. כך ניתן להשתמש בסביבה וירטואלית, כולל אווטארים, לשם קיום פגישות עסקיות.