משקפי מציאות רבודה (Augmented reality – AR), משקפים יותר מכל את העתיד הצפוי לנו בכל הנוגע לממשק שבין האדם לבין המכונה, ונותנים לנו, כבר היום, טעימה מחוויית המשתמש העתידית. כאשר אפל מכריזה על השקת משקפי המציאות הרבודה החדשים שלה, כנראה שהמציאות עומדת להיראות אחרת. או שלא.
לפני שנרכיב משקפיים: מהי מציאות רבודה?
טכנולוגיית מציאות רבודה מאפשרת הוספת רבדים של אובייקטים וירטואליים לעולם האמיתי ובעזרתם, לראות ולחוות את המציאות באופן שונה לחלוטין.
כיוון שקל מאוד לעורר מניפולציות ולתמרן את המוח האנושי, קסדות או משקפי AR, משדרגים משמעותית את חווית המשתמש ביישומים יומיומיים במגוון תחומים: העצמת חוויית הגיימינג, תרגול "על יבש" של הליכים רפואיים מורכבים ופולשניים במסגרת הכשרת צוותי רפואה, הדמיות של סיטואציות עימן מטופלים מתמודדים במסגרת טיפולים פסיכולוגיים ו-Mindfulness. כמו כן, טכנולוגיית AR משמשת למשחוק ריאליסטי של חומרי הלימוד בעולמות החינוך והאקדמיה, לשיפור ביצועים בהכשרות מקצועיות ולתרגול תרחישים שונים בביטחון ובשעת חירום. AR משמשת גם לביצוע סיורים וירטואליים במוזיאונים, והיא מהווה כלי רב עוצמה לשיווק נכסי נדל"ן ואתרי תיירות, וזאת רק ההתחלה.
המשימה: משקפי AR שלא יראו ממטר את המתחרים
חברת Apple הכריזה על כוונותיה לפתח ולהשיק משקפי מציאות רבודה, תחת השם RealityOS. למשקפיים אלו מערכת בעלת ממשק דומה ל-iOS, היכולה לתפקד ללא אייפון צמוד ואף לשמש כמסך למחשבי Mac.
המשקפיים החכמים, שעיצובם דומה למשקפי קריאה קלים, אמורים לספק מבט דיגיטלי על העולם הפיזי, ולאפשר למשתמשים לקיים מגוון אינטראקציות מבוססות מחוות – עד כדי הקלדה באוויר.
המשקפיים יכללו, ככל הנראה, את צגי ה-MicroOLED של Sony, עם קצב תגובה מהיר במיוחד, ניגודיות ובהירות גבוהה, ודרייברים משולבים לעיצוב דק וקל, וכל הטוב הזה אמור להיות מתומחר בפחות מ-500 דולר, ולשקול פחות מ-150 גרם. נשמע טוב מדי?
החזון נתקל בקרקע המציאות
מסתבר שגם בחברת Apple הגדולה והיצירתית, החזון מקדים לעיתים את היכולת הטכנולוגית.
במהלך פיתוח המשקפיים, התגלו קשיים בעיצוב החומרה הקומפקטית הנדרשת לאביזר לביש וקל ובפיתוח סוללה עם אורך חיים מספק. כך, על פי השמועות, משקפי ה-AR/VR המהפכניים, שהיו עשויים לשנות את מציאות חיינו, יצאו בשלב זה משדה הראייה של מחלקת הפיתוח ב-Apple, ואילו המשאבים הופנו לפיתוח מוצר ורסטילי ונגיש יותר, שייתכן ויושק עוד במהלך השנה: קסדת מציאות מעורבת.
קסדת Mix reality: רק המחיר לא מדומה
שוק פתרונות המציאות המעורבת (Mix Reality), נשלט כיום ע"י Meta, החתומה על סדרת קסדות VR, וביניהן ה-Quest 2 שהפכה לרבת-מכר. בשוק תחרותי זה, Apple עומדת להשיק קסדה משלה שתצויד במעבד עוצמתי, מסכים ברזולוציית K8, וב-12 מצלמות שיעקבו אחר תנועות הידיים והראש וידגמו את החלל בו המשתמש שוהה.
יחד עם זאת, מסתבר שלכל הטוב הזה יש מחיר, והוא הנתון היחיד שאינו מדומה במוצר החדש של Apple:
כ-3,000 דולר – מחיר בו תוכלו לרכוש שני זוגות משקפיים של Meta ולהישאר עם עודף.
אין ספק שתג המחיר הגבוה, מכוון בשלב זה לקהל יעד מצומצם המורכב בעיקר מארגונים גדולים, מוסדות מחקר ו-Early adaptors, אבל אין ספק שעם הזמן, החדשנות שתציע הקסדה של Apple תחלחל מטה ותתרום משמעותית לירידה במחירים ולעליה בחוויית המשתמש בכל היישומים השונים של מציאות מדומה.