בעידן שבו הפרוצדורות הרפואיות הופכות ליותר ויותר מורכבות, הכשרות המנתחים קופצות מדרגה ומאפשרות למנתחים לשפר ביצועים במגוון דרכים. הנה היישומים שכבר מסייעים למנתחים לשפר יכולות בשטח.
ככל שחולפות השנים ונכנסות לחדר הניתוח עוד ועוד טכנולוגיות מתקדמות, כך עולה מורכבות ההכשרה. מצד אחד הטכנולוגיה יוצרת אתגרים לא פשוטים – אך מצד שני היא מציעה גם את הפתרון: בשנים האחרונות טכנולוגיות מציאות מדומה כמו גם מציאות רבודה (AR) מגיעות לחדר הניתוח, והופכות את תהליך הכשרת המנתחים ליעיל יותר מאי פעם.
הנה 5 דרכים המשמשות כבר היום לשדרוג הכשרות מנתחים, להעלאת היכולות ולחיזוק הביטחון העצמי, לצורך שיפור תפקודים ברגע האמת.
לנתח בלי לנתח
סימולציות מציאות מדומה "משגרות" את הרופא או המתלמד לחדר ניתוח ריאליסטי, עם כל המכשור שישמש אותו ברגע האמת. כל שצריך הוא משקפי מציאות מדומה, בקרי תנועה המשמשים ככלים וכמובן סימולציה עם התרחיש המתאים – וכאן השמיים הם הגבול: אפשר ליצור כל תרחיש עבור כל הליך ניתוחי. כך למשל אנחנו ב- Virtualion יצרנו סימולציות vr להכשרת רופאים כירורגים בתחום השתלים: הסימולציות מאפשרות למתרגל לבצע ניתוח אמיתי בעזרת בקרי תנועה ובליווי הנחיות קוליות. הסימולציה גם מכילה מבחנים המאפשרים לייצר הערכת ביצועים.
הנה כמה טעימות מתוך הסימולציות הווירטואליות שיצרנו:
ללמוד אנטומיה בצורה ריאליסטית
פתרונות vr ו-ar מאפשרים למתרגל להעמיק את ההכרות לא רק עם המכשור הרפואי אלא גם עם האנטומיה האנושית, בעזרת מודלים תלת ממדיים המעניקים מבט מפורט להפליא על גוף האדם והמערכות השונות הפועלות בו. מודלים אלו מאפשרים למשתמשים ללמוד איך כל מערכת בנויה, ממה היא מורכבת, כיצד היא פועלת ואיך היא מתקשרת עם מערכות פיזיולוגיות אחרות. בין היתר, האינטראקטיביות של מערכות אלו מאפשרת למשתמש ללחוץ על איבר או אזור ספציפי ולקבל מידע מפורט אודותיו.
להכניס לתמונה גם את חוש המישוש
להכשרת מנתחים בעזרת טכנולוגיית המציאות המדומה יש כאמור יתרונות רבים. לצד הפידבק הוויזואלי שמספקות סימולציות מציאות מדומה, אחת הדרכים לקחת אותן לשלב הבא היא באמצעות פידבק תחושתי. כאן נכנסת לתמונה סימולציה הפטית (Haptic = קשורה לחוש המישוש) המעניקה למתרגל את ההרגשה כאילו הוא אוחז במכשור אמיתי. זאת באמצעות טכנולוגיה העושה שימוש בדפוסי רטט המספקים פידבק ריאליסטי. הפידבק ההפטי מספק רובד נוסף של הכנה, שמעלה את הביטחון של המתרגל ומכינה אותו בצורה מקיפה יותר לרגע האמת.
לקבל תמונת מצב תלת ממדית
כדי שההליך הניתוחי יבוצע בהצלחה, על המנתח לקבל תמונת מצב מלאה של אזור הטיפול. מערכות המשלבות את עולם המציאות הרבודה עם למידת מכונה, יכולות ליצור תמונות תלת ממדיות של אזורי הטיפול, לאפשר למנתח לראות מבעד למכשולים ולשפר את יכולת קבלת ההחלטות שלו בזמן אמת. מערכות אלו מאפשרות גם לשתף את המידע כדי לקבל סיוע מרחוק בזמן אמת – ואפשר לעשות בהן שימוש כבר במסגרת התרגול הווירטואלי.
לראות את כל המידע החשוב בזמן הניתוח
לצורך ביצוע הניתוח בצורה אופטימאלית, על המנתחים להסתמך לעיתים קרובות על מידע ונתונים רבים כגון CT ו- MRI, תוצאות של בדיקות, מדדים שונים ועוד. תארו לעצמכם שהמנתח יוכל לשלוף אותם במחי פקודה קולית, בלי להסיר את ידיו או את תשומת ליבו מאזור הטיפול. זה בדיוק מה שמאפשרות יכולות המציאות הרבודה של משקפי Hololens 2 מבית מיקרוסופט: עדשות שקופות למחצה שיכולות להקרין את הנתונים, הצילומים והמידע הרלוונטי לביצוע ההליך הניתוחי – בין היתר באמצעות הפעלה קולית. גם במקרה הזה, ניתן לשלב את יכולות הקרנת המידע במסגרת הכשרות ווירטואליות: בצורה זו יהיה אפשר לשפר את מהירות שליפת המידע וביצוע האינטגרציה של כל הנתונים ברגע האמת.
עולם הטכנולוגיה הרפואית לא מפסיק להתקדם, ולהפוך את ההכשרות למורכבות יותר ויותר. השימוש בהכשרות vr ו- ar יאפשר למנתחים להפיק מהן את המקסימום, ולהגיע במוכנות שיא לשולחן הניתוחים.