CLOSE

    צור איתנו קשר





    26/12/2021 מאת: Virtualion

    איך מציאות מדומה ורבודה משפרות את הביצועים בחדר הניתוח?

    עולם הרפואה לא מפסיק להתפתח. עכשיו גם הכשרת המנתחים עושה קפיצת מדרגה, עם טכנולוגיות מציאות מדומה ומציאות רבודה שמובילות לשיפור מיומנויות, לצמצום טעויות ולהעלאת הביטחון של המנתחים בזמן אמת.

    סימולציות ניתוחים במציאות מדומה
    תמונה: שאטר סטוק

    במשך קרוב ל- 100 שנה הכשרת מנתחים כמעט לא השתנתה: המתמחים צופים במנתחים מנוסים, ולאחר מכן מבצעים בהדרגה עוד ועוד פרוצדורות ניתוחיות עד שהם מסוגלים לנתח בכוחות עצמם. במציאות הזו על המנתח לצבור ניסיון ב- 50-100 הליכים רפואיים כדי לרכוש מיומנויות בסיסיות. הבעיה היא שגם אז, מנתחים רבים לא מרגישים בטוחים מספיק כדי לקחת את האיזמל לידיים.

    וכאילו שזה לא מספיק, קפיצות המדרגה הטכנולוגיות והמכשור החדש שנכנס במרוצת השנים לחדרי הניתוח הופכים את התמונה למורכבת בהרבה, ומצריכים רכישת סט הולך וגדל של מיומנויות.

    כל אלו הובילו את המועצה האמריקאית לכירורגיה למסקנה לפיה במקום להגדיל את כמות הניתוחים כחלק מהכשרת מנתחים, יש לשפר את איכות ההוראה כדי לשפר הן את המיומנויות הקליניות והן את המיומנויות הפרוצדורליות.
    למרבה המזל, כפי שהטכנולוגיה משדרגת פרוצדורות רפואיות, כך היא יכולה לשדרג את איכות ההכשרה. כאן נכנסים לתמונה עולמות המציאות הרבודה והמציאות המדומה.

    מהן סימולציות מציאות מדומה למנתחים?

    אם פעם ביצוע סימולציות היה נחשב למסורבל ויקר, בשנים האחרונות טכנולוגיית המציאות המדומה (VR) משנה את התמונה (הווירטואלית) מקצה לקצה. כל מה שהמנתח צריך כדי לרכוש מיומנות חדשה או להתנסות במכשור חדש, הוא להצטייד בבקר תנועה, משקפי מציאות מדומה ובסימולציה המתאימה.
    המציאות המדומה מכניסה את המנתח אל תוך חדר ניתוח ווירטואלי, עם כל המכשור הרלוונטי ועם אנטומיה מציאותית ותלת ממדית של גוף האדם. השימוש בבקרי התנועה מאפשר למנתחים לאחוז במכשור הנחוץ ולתרגל מצבי אמת בלי לחשוש מטעויות, תוך מקסום חוויית הלמידה.

    צרו איתנו קשר, ונחזור אליכם בהקדם:

    מהם תרגולי מציאות רבודה למנתחים?

    בשונה מטכנולוגיית מציאות מדומה המכניסה את המתרגל אל תוך חדר ניתוח ווירטואלי, טכנולוגיית המציאות הרבודה (AR) "מלבישה" רבדים נוספים על המציאות הקיימת. בהתאם לכך, משקפי מציאות רבודה מצוידים בעדשות שקופות למחצה, המאפשרות למשתמש מצד אחד לראות את המתרחש סביבו ומצד שני להקרין על המציאות הולוגרמות, תמונות ועזרים ויזואליים. כך למשל כחלק מהכשרה על מכשור רפואי חדש, ניתן להציג רבדים של מידע רלוונטי המסייעים לתפעול והגדרה שלו.
    לחילופין, טכנולוגיית מציאות רבודה (AR)  מסייעת להכיר בצורה טובה יותר את האנטומיה האנושית, באמצעות מודלים תלת ממדיים ואינטראקטיביים של גוף האדם, שמאפשרים חקירה והבנה עמוקה יותר.

    מהם היתרונות של הכשרת מנתחים במציאות מדומה ומציאות רבודה?

    • צמצום הפער בין התיאוריה למציאות – באמצעות מערכת המדמה מצבי האמת, כולל חדר ניתוח ריאליסטי ואנטומיה מדויקת.
    • הפחתת זמן ההכשרה – הכשרה מבוססת VR ו- AR מסייעת להפחתת זמן ההכשרה.
    • צמצום טעויות – מחקרים מלמדים שמנתחים המבצעים הכשרות ווירטואליות, עשויים להפחית בעשרות אחוזים טעויות אפשריות.
    • שיפור מיומנויות – דימוי מצבי אמת תורם לשיפור יכולות והעלאת הביטחון בזמן אמת.
    • ניתוח של הניתוח – מדידת ביצועי המנתח בצורה מדויקת, לצורך מיצוי תהליך הלימוד ומדידת קצב ההתקדמות.
    • למידה מטעויות – הכלים הווירטואליים מאפשרים למנתח להתנסות בלי לחשוש מטעויות, לצורך שיפור הביטחון והמיומנויות.
    • אפשרות לתרגל מרחוק – לבטל את מגבלת הזמן והמקום, ולהפוך למציאות את המשפט "תרגול מייצר שלמות".
    • אימון צוותי ניתוח – אפשרות לבצע אימון צוותי המשפר את יכולות שיתוף הפעולה.

    עפ"י דוח של ארגון הבריאות העולמי, בעולם רפואי שבו המורכבות הטכנולוגית הולכת וגדלה, הכשרה לא נכונה ועקומות למידה ארוכות יותר הן סיבות מרכזיות לאירועים שליליים הקשורים לטכנולוגיות חדשות. רתימת הטכנולוגיה לשדרוג תהליכי ההכשרה של מנתחים, יכולה למקסם את יתרונותיה ולמזער את החסרונות הנובעים ממורכבותה.