CLOSE

    צור איתנו קשר





    27/11/2019 מאת: david

    הולוגרמות – הן כבר כאן, ולמגוון רחב של שימושים

    כיצד הולוגרמות הולכות לשנות את העולם שלנו?

    כל מה שאתם מכירים מסרטי המדע הבדיוני – ואפילו יותר: כך הולכות הולוגרמות לשנות את חיינו, לאפשר לנו לתקשר בצורה טובה יותר ואפילו לסייע בהצלת חיים.

    רובנו מכירים הולוגרמות מסרטי המדע הבדיוני. למעשה, כבר לפני 40 שנה, כאשר הנסיכה לאה ריחפה בתור הולוגרמה ב"מלחמת הכוכבים", הטכנולוגיה הזו פרצה

    הולוגרמותלתודעה. באותו זמן, היא עוררה שאלות מרובות: האם מדובר בגימיק אור-קולי, או בפריצת דרך טכנולוגית שהולכת לשנות את האופן שבו אנחנו מתקשרים, מעבירים מסרים ואפילו שומרים על בריאות טובה יותר? כיום, כשהולוגרמות הופכות לנפוצות יותר ויותר, ברור שהן נמצאות כאן כדי להתרחב.

    אז מה זה הולוגרמה? הולוגרמה היא האחות הקטנה של מציאות מדומה, מעין יצירה בעלת ממדים רבים, המופקת בתהליך  הנקרא הולוגרפיה. במשך שנים היכולת ליצור הולוגרמה תלת ממדית בצורת דמות שתרחף באוויר הפתוח ממש כאילו הייתה שם באמת, אכן נראתה כמו מדע בדיוני. אך התפתחויות טכנולוגיות של השנים האחרונות פותחות בפנינו צוהר לעולם מופלא, באמצעות שימוש בלייזרים, יכולות עיבוד מתקדמות ומגוון חידושים, שצפויים להגדיר מחדש את האופן שבו אנחנו מתקשרים. אספנו עבורכם כמה מהשימושים הכי מעניינים בהולוגרמות, כשסביר מאוד להניח שבשנים הקרובות נמצא על עוד ועוד ניסיונות מוצלחים לא פחות.

     

    אלביס עדיין חי! הולוגרמות שמקימות זמרים לחיים

    יש אנשים שגם אחרי שהלכו לעולמם מותירים חותם, כמו למשל אמנים דוגמת מייקל ג'קסון או אלביס פרסלי, שהשירים שלהם מככבים בכל רחבי העולם גם היום. במקרה של אלביס ההערצה אליו כל-כך גדולה, ששמועות על כך שהוא עדיין חי (וזייף את מותו כדי להתרחק מאור הזרקורים) עדיין נפוצות. תארו לעצמכם שבאמת היה אפשר להקים אותו לחיים… או שאולי כמעט אפשר לעשות את זה?

    צרו איתנו קשר, ונחזור אליכם בהקדם:

    זה בדיוק מה שעושה חברת MDH Hologram, מהבולטות בתחום בעולם. החברה מקימה זמרים ידועים לחיים באמצעות הופעות הולוגרפיות שבהן מקרינים הולגרמות ריאליסטיות של הזמן מכף רגל ועד ראש, על גבי משטח זכוכית שכמעט שאי אפשר להבחין בו. בטכנולוגיה הזו עשו שימוש כדי להקים לחיים את מייקל ג'קסון, טופאק ומי יודע, אולי אלביס יהיה הבא בתור… כך זה נראה:

     

    רבותיי ההיסטוריה חוזרת: הולוגרמה בתלת ממד

    באמצעות הקרנה תלת ממדית של דמויות אנושיות מכף רגל ועד ראש, באמצעות הולוגרמות, אפשר להעיר לחיים לא רק זמרים אלא גם דמויות בעלות חשיבות היסטורית, כמו למשל מנהיגים צבאיים שכבר לא עמנו, ספורטאים וכן הלאה. לעיתים יש לאותן הולוגרמות חשיבות מכרעת בתיעוד ההיסטוריה האנושית: בדרך הזו כבר עושים שימוש כדי לספר את סיפורם של ניצולי שואה גם אחרי שהם כבר הלכו לעולמם, כאילו הם עדיין אתנו.

    האפקט שיש ליכולת שלנו להסתכל לאדם בלבן של העיניים ולהביט בו עונה על שאלות ששאלנו אותו בעצמנו, הינו רב עוצמה: "לאנשים יש דמעות בעיניים; אנשים צוחקים", אומרת סוזן אברמס, מנהלת מוזיאון אילינוי בו דמויות של ניצולי שואה מוקרנות בצורה תלת ממדית בתיאטרון מיוחד. לא קשה להבין למה האפקט הרגשי כאן כל כך מועצם. המבקרים יכולים לא רק לצפות בדמותו ההולוגרפית של ניצול השואה, אלא גם לנהל אתו דיאלוג: את העדות של ניצול השואה פירקו לחלקים קטנים, ובכל פעם שהמבקרים שואלים שאלה הווידאו מציג את הפיסה הרלוונטית באמצעות זיהוי קולי. בעתיד, כפי שנראה מיד, רכיבי בינה מלאכותית יוכלו להפוך את הדיאלוג ההולוגרפי למציאותי אף יותר, ולגרום לדמות ההולוגרפית להשיב על כל שאלה שהיא.

    כך זה נראה:

     

    באמצעות הולוגרמה אפשר להשתמש ברחבי המוזיאון גם כדי ליצור מנחים הולוגרמיים שיסבירו למבקרים מה הם רואים. כדי להפוך את הביקור לחווייתי אפילו יותר, אפשר ליצור דמויות הולוגרפיות ברוח המיצג המוזיאוני (למשל ה"מנחה" של מיצגים שעוסקים ביישוב הנגב יכול להיות שחקן שמגלם את דוד בן גוריון). בסרטון הבא תוכלו לראות כיצד אפשר להפיח חיים בתצוגת מוזיאון המוגנת בזכוכית או אפילו ליצור סיור וירטואלי במוזיאון. המודל בסרטון הינו מודל של בניין עיריה ישן ובאמצעות טכנולוגיה של רפלקציה ממשפחת ההולוגרמות ניתן היה למקם מנחה שמסביר אודות המודל. שימו לב שגם הבניין עצמו קיבל פוקוס צבעוני משלו וכך יהיה אפשר גם להכניס דמויות לתוך הבניין הישן ולמעשה להפיח בו חיים.

    כך נראה מודל הבניין בתצוגה: 

    מודל בניין עיריה ישן במוזיאון פתח תקווה. פיילוט הולוגרמות
    מודל הבניין מתוחם באקווריום זכוכית

     

    כך נראה אותו המודל בתצוגה לאחר שימוש בטכנולוגיית רפלקציה. הוויזואליה תונגש למבקר המוזיאון על גביי הזכוכית.

     

    פגישות פנים מול פנים – בין אנשים הנמצאים במקומות שונים

    שיחות הולוגרפיות עם אנשים הנמצאים בקצה השני של העולם היו עד לאחרונה נחלתם של סרטי המדע הבדיוני. אך כניסתן של רשתות הדור ה- 5, שיכולות להעביר נפחי מידע גבוהים במהירות של עד פי 100 ביחס לרשתות הקיימות, צפויה לשנות את התמונה (ולהפוך אותה להולוגרפית). למעשה, כבר במהלך 2017 ענקית הטלקום האמריקאית וריזון וחברת הטלקום הקוריאנית KT הכריזו על קיום השיחה ההולוגרפית הבינלאומית הראשונה, בין עובדי שתי החברות. השיחה התקיימה על גבי רשת מהדור ה- 5.

    אך שיחות המאפשרות לשני אנשים הנמצאים בקצוות מרוחקים של העולם להרגיש כאילו הם באותו חדר – זוהי רק ההתחלה. תארו לעצמכם שבעתיד הלא רחוק יהיה ניתן לשלב בין העולם ההולוגרפי לבין בינה מלכותית, כדי לנהל שיחה עם קרוב משפחה או חבר אהוב שהלך לעולמו. הטכנולוגיה להפקת הולוגרמות כבר קיימת, הטכנולוגיה שמאפשרת "להעתיק" את התודעה האנושית כדי לתקשר עם אדם שהלך לעולמו עדיין קיימת רק בסרטי מדע בדיוני, בדגש על המילה "עדיין"…

     

    הולוגרמה שיכולה להציל חיים

    בשנים האחרונות פותחה טכנולוגיה המדמה תחושת מגע בעת שבאים במגע עם הולוגרמה. הוספת ממד חושי נוסף יכול ליצור שיחות ריאליסטיות בין אנשים המרוחקים זה מזה, אך גם להציל חיים. כך למשל אפשר לפתח מודלים חדשים של מוצר בלי להשתמש בחומר, באופן שהופך את תהליך הפיתוח למדויק וחסכוני בהרבה. יישום אפשרי נוסף הוא בתחום הרפואה: שילוב מגע באובייקט ההולוגרפי יאפשר למשל לרופאים להסיר מרחוק גרורה סרטנית, כאילו הם באים במגע עם המטופל עצמו. בטכנולוגיה הזו אפשר להשתמש גם כדי להיבדק ע"י רופא המשפחה בלי לעזוב את הבית. אם כיום אפשר לבצע שיחות וידאו עם רופא המשפחה, ייתכן שבעתיד הלא רחוק הוא יוכל לבצע מרחוק גם את הבדיקה עצמה.

     

    הולוגרמות בשיווק ופרסום

    הציבור הרחב מורגל בפרסומות מושקעות מאוד ובכך שמשווקים לו כל הזמן אינספור מוצרים, במגוון אפיקים. מה עשוי לחדש לו ולמשוך את תשומת ליבו? התשובה היא כמובן הולוגרמות. פרסומת הולוגרפית מושכת מייד ובקלות תשומת לב, מעודדת עצירה ובחינה שלה וגם מהווה דבר שאנשים זוכרים היטב ומספרים עליו לאנשים אחרים. יש כבר לא מעט דוגמאות לחברות שעשו ועושות בכך שימוש, כגון חברת נייקי בהצגת דגמי הנעליים שלה. ההולוגרמות יכולות גם להיות בתנועה וזהו היבט נוסף שימשוך תשומת לב. לעתים נעשה שימוש דומה בהולוגרמות, גם על ידי גופים שאינם חברות מסחריות. לדוגמה: ה-World Wildlife Fund נעזר בדמות הולוגרפית של פיל שהוקרנה ברחובות לונדון, בכדי לקדם קמפיין בנושא סחר בבעלי חיים. 

     

    הולוגרמות – קשת השימושים הרחבה

    ניתן אם כך ליישם הולוגרמות למטרות רבות ואלה עוד 3 דוגמאות מעניינות לכך:  

    • לשכור הולוגרמה לאירועים, בתור גימיק מרשים – למרות שכולם שמעו על טכנולוגיה זו, עדיין לא נפוץ לפגוש אותה באירוע שאליו מוזמנים. מה שיוצג בהולוגרמה תלוי בכם ויכול להיות מבוסס על חומרי גלם שלכם. אם זה באירוע פרטי או בהצגת מוצר לקהל לקוחות. 
    • לשפר אבטחה – מזה שנים נעשה שימוש בהולוגרמות קטנות על גבי כרטיסי אשראי, שטרות וחפצים נוספים, כאמצעי אבטחה למניעת זיוף. זאת, פשוט תודות למורכבות יצירת ההולוגרמות, אשר מסבכת זיופים. 
    • להרצות מרחוק ולהיות קרוב – ניתן להעביר מרחוק הרצאות באמצעות הולוגרפיה, באופן שיוצר את התחושה שהמרצה ממש נמצא במקום. 

     

    האפשרויות כאמור רבות ומגוונות מאוד. מלבד דוגמאות נפוצות מהסוגים שהבאנו, ניתן לשלב את טכנולוגיית ההולוגרמות בעוד תחומים רבים, כולל כאלה שהם יותר מיוחדים. למשל בעולם המשחוק (Gamification – שימוש באלמנטים של משחקי מחשב למטרות שאינן משחק, כגון הדרכה). 

     

    דרכים רבות לביצוע ״הקסם״

    מדובר על תחום מתקדם ועשיר מאוד מבחינה טכנולוגית. נכון להיום, פותחו ועדיין מפותחות טכנולוגיות רבות אשר מאפשרות לממש הולוגרפיה. Hologram Fans למשל הם מנגנונים דמויי מאוורר, אשר תוך כדי סיבוב יוצרים אפקט משכנע למדי של הולוגרמה. ישנו שוק רחב למוצרים כגון מאווררי הולוגרמה אלה. אך במקביל, ישנם מאמצי פיתוח מתמידים של שיטות חדשניות ושונות עבור יצירת הולוגרמה ועבור הקרנת הולוגרמה. למשל הולוגרמות מבוססות גלי קול או גלי אלקטרונים. יש גם שיטות דמויות הולוגרמה שלא בדיוק תואמות להגדרתה הקלאסית, אך לעתים משיגות בדרכים אחרות אפקט שמזכיר הולוגרמה. למשל fog display או Lenticular printing.

     

    העתיד כבר כאן, ובזכות הטכנולוגיה ההולוגרפית – הוא נראה מוחשי מתמיד…

    כותב המאמר הינו דוד בן משה מפיק ראשי בחברת virtualion המפיקה ויוצרת חוויית מציאות מדומה, מציאות רבודה, הולוגרמות ומיקס ריאליטי.

    אולי יעניין אתכם לקרוא גם על: